Batony energetyczne – rodzaje
Obecnie dostępne są trzy rodzaje batonów sportowych, które dostępne są przede wszystkim w sklepach sportowych. Różnice pomiędzy nimi wynikają oczywiście z samego składu. Pierwszy rodzaj to batony białkowe, które są idealnym rozwiązaniem dla sportowców pozostających na diecie nisko węglowodanowej niewielka ilość cukru charakteryzuje ten produkt, całość dosładza słodzik. Batoniki są niezwykle sycące, dlatego ich spożywanie zaleca się na 15 minut po zakończonym treningu. Batony energetyczne składają się w przeważającej części z węglowodanów. Konieczne jest wybieranie tych, posiadających cukry złożone. Dzięki temu energia będzie uwalniania znacznie wolniej. Duża ilość węglowodanów stanowi potężny zastrzyk energii, szczególnie dla sportowców wytrzymałościowych. Batony węglowodanowo-białkowe stanowią wartościową przekąskę podczas regeneracji organizmu, ale też długich przerw pomiędzy posiłkami. Kiedy stosować batony? Na pewno w przypadku długotrwałego treningu oraz braku możliwości zjedzenia pełnego posiłku. Batony są poręczne i lekkie, przez co można je nosić w kieszeni czy torbie.