Jakie wyróżniamy rodzaje batonów energetycznych?
Batony energetyczne zazwyczaj dzieli się na kilka rodzajów, które ze względu na swój skład są dedykowane innym typom sportowców. Podstawowym produktem są batony białkowe, których głównym składnikiem są pełnowartościowe białka, w tym również cenne aminokwasy BCAA. Produkty te są idealnym uzupełnieniem diety wysokobiałkowej – w jednej chwili dostarczają duża ilość tego składnika do organizmu. Podczas ich spożywania producenci podpowiadają, aby obficie popijać je woda, gdyż są silnie sycące. Drugim rodzajem batonów to batony energetyczne, które składają się w przeważającej części z węglowodanów. Batony energetyczne tego typu są dedykowane przede wszystkim osobom narażonym na długi wysiłek fizyczny. Istotne jest, aby pilnie zwracać uwagę na skład – nie powinny one posiadać cukrów prostych ani błonnika. W produktach tych powinny za to znaleźć się: fruktoza oraz maltodekstryna. Trzecim rodzajem batonów są mieszanki węglowodanowo-białkowe, które łącza zalety obu tych produktów. Batony nie powinny zastępować pełnowartościowych posiłków.