Zawierają energię i cenne składniki
Bardzo dobrym rozwiązanie w diecie sportowca jest stosowanie specjalnych batonów dla sportowców. Są one bardzo starannie skomponowane z doskonałej jakości składników. W zależności od składu i proporcji składników odżywczych można wyróżnić batony białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Batony białkowe są przekąską, która świetnie uzupełnia diety niskowęglowodanową i wysokobiałkową. Oprócz wysokiej jakości białka zawierają też pewną ilość węglowodanów, witaminy i elektrolity. Powinno się je spożywać z reguły 15 minut po zakończeniu treningu i popić dużą ilością wody. Batony energetyczne to doskonały posiłek przy uprawianiu sportów wytrzymałościowych. Można je jeść zarówno przed, jak i po wysiłku, a także w trakcie. Chętnie korzystają z nich kolarze czy maratończycy. Z kolei batony węglowodanowo-białkowe to starannie dobrane połączenie pełnowartościowych składników, które mogą zastąpić posiłek. Służą najczęściej jako przekąska podczas przerw między posiłkami albo jako regeneracja po solidnym wysiłku fizycznym.